De gemeente Assen is sinds 1 januari 2014 een JOGG gemeente. Een leuk feitje is dat de provincie Drenthe de enige provincie is waarbij alle Drentse gemeenten JOGG gemeentes zijn. Iets om trots op te zijn!

Samen met verschillende soorten organisaties, partners en projecten maken we de omgeving van kinderen en jongeren gezonder. 

Wat is JOGG in 150 woorden?
JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. JOGG vormt samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven een netwerk. Samen werken we aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG aanpak.

Deze aanpak richt zich op kinderen en jongeren van 0 t/m 23 jaar. We maken hun leefomgeving (thuis, school, buurt, sport, vrije tijd, werk en media) gezond door te werken aan zes essentiële voorwaarden: politiek-bestuurlijk draagvlak, publiek-private samenwerking, gedeeld eigenaarschap, verbinding preventie en zorg, monitoring & evaluatie en communicatie.

JOGG brengt een leefstijltransitie van ongezond naar gezond tot stand. JOGG wil dat alle kinderen en jongeren in Nederland opgroeien in een gezonde leefomgeving met aandacht voor een gezonde leefstijl. De focus ligt op gezond eten, water drinken, genoeg bewegen en goed slapen. Aandacht voor deze thema’s draagt bij aan het o.a. voorkomen overgewicht en obesitas.

Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

JOGG-Teamfit
Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor gezondere sportlocaties en –evenementen, buurtlocaties, dagattracties en gemeente- en provinciehuizen. Dit doen we door onder andere het voedingsaanbod gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor de thema's rookvrij en verantwoord alcoholgebruik binnen de sportomgeving.

Kind naar Gezonder Gewicht
Bij de netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht, zoals beschreven in het ‘Landelijk modelketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’ (VU/Care for Obesity 2018), staan het kind en de samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein centraal. Overgewicht of obesitas is aanleiding om in gesprek te gaan. Vanuit daar kijken we naar achterliggende oorzaken, de huidige situatie en ondersteuning van het kind en gezin.

Vaak staan onderliggende problemen een gezonde leefstijl in de weg. Denk bijvoorbeeld aan psychische en psychosociale factoren of problemen in het gezin als gevolg van schulden of werkloosheid. Voor een duurzame verandering is daarom meer nodig dan alleen ondersteuning gericht op voeding, beweging en slaap.

Michael Zeldenrust

Heeft u vragen of wilt u meer weten over Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst (JOGG)?